perjantai 12. huhtikuuta 2013

Käsityössä maksaa laatu

Parhaillaan vietetään Taidon ja käsityön viikkoa. Tarkoituksena tällä teemaviikolla on nostaa esiin suomalaista osaamista, taitoa sekä käsityökulttuuria ja muotoilua.

Viikon tarkoituksena on niin innostaa ihmisiä tekemään itse ja kokeilemaan uusia juttuja kuin esitellä taitavia käsitöläisiä ja heidän työnsä jälkeä. Suomessa on monia upeita käsityöläisiä, jotka valmistavat laadukkaita, kauniita ja käytännöllisiä esineitä.

Suomessa kädentaitoja on perinteisesti arvostettu. Kansa- ja peruskoulujärjestelmässä jokainen suomalainen on saanut itse kokeilla, kuinka paljon työtä vaatii pannulapun neulominen edes suunnilleen suorakulmaiseksi. Usein asiakkailta kuitenkin unohtuu, että käsityöyrittäjä ei voi myydä tuotteitaan pelkkien materiaalien hinnalla.
 
Vuonna 1862 Vaasan kauppakoulun johtaja August Lilius nouvoi “Tehdastelijoita ja Ammattilaisia”
Tawaran hinnan määrittelystä seuraavasti:

Myydessään tawaroita käsintekijän pitää saaman niin paljon kuin raaka-aine, eri työwaiheitten työpalkat ja muut kulungit maksavat. Kun me tähän lisäämme kohtuullisen wanhuudenwaran ja woiton käsintekijöille, niin saamme myyntihinnan. Sen tähden ei ostawaisen tule tinkiä tawaran myyntihinnasta.

Liliuksen päivien jälkeen kuluttajien mahdollisuudet ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi. Lähes
mitä tahansa saa tehtaassa sarjatuotettuna huomattavasti edullisemmin kuin käsityöläisen
tekemänä. Aasian edullisemman työvoiman maissa myös käsityön hinta saadaan merkittävästi
edullisemmaksi kuin vastaavan tuotteen valmistaminen Suomessa.


Käsityöläiset eivät voi kilpailla hinnoilla, vaan ostajat on vakuutettava tuotteen muista ominaisuuksista. Yrittäjien kokemuksen mukaan kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavat hinnan lisäksi yksilöllisyys, laatu ja se, että tuote sopii omaan tyyliin. Käsityöläinen kilpailee laadulla. 

Itse pyrin ostamaan suomalaista käsityötä aina, kun se käyttötarkoitukseensa ja budjettiini sopii. Viimeisimmän käsityöhankintani tein tänään, kun ostin pari uutta puukauhaa. Koivukauhan tuotteita olen aikaisemminkin ostanut eri messuilta, ja olen ollut todella tyytyväinen laatuun. Näin puutarhakauden (toivottavasti) lähestyessä voin erityisesti suositella kynsiharjaa, jolla todella saa mullat pois kynsien alta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti