perjantai 26. huhtikuuta 2013

Tänään valitsen autokyydin

Olen aina ollut innokas julkisen liikenteen käyttäjä ja puolesta puhuja. Se on usein taloudellinen vaihtoehto, mutta myös ympäristöystävällisyys on painava peruste joukkoliikenteen suosimiselle. Kätevää ja käytännöllistä se ei aina ole. Lasten tai painavien kantamusten kanssa saattaa alle kymmen kilometrin matkalla joutua käyttämään jopa kolmea eri kulkupeliä. Odotusaikoineen matkantekoon kuluu siis helposti lähes tunti, kun autolla perillä olisi vartissa.

Julkisia kulkuneuvoja käyttäessä säästyy kuitenkin ruuhkilta ja pysäköintipaikan etsimiseltä. Bussissa tai lähijunassa voi lukea, neuloa, selata puhelimella nettiä tai vaikka torkkua. Mikään näistä ei ole kovin suositeltavaa ainakaan kuskin paikalla autolla liikkuessa.

Aina julkinen liikenne ei kuitenkaan ole sopivin vaihtoehto. Tänään olen menossa tyttäreni ja mieheni kanssa konserttiin Finlandia-talolle. Mietimme ensin, että menisimme junalla, koska kävelymatka asemalta on lyhyt. Sitten pysähdyimme laskemaan. Kaksi aikuista ja lapsi, seutuliput edestakaisin matkakorteilla: 4*3,47 € + 2*1,74 € = 17,36 €. Pysäköinti Finlandia-talolla konsertin ajaksi noin klo 18.30-22.00: 7 *2 € = 14 €. Toki bensakulujakin matkasta tulee, mutta muita auton kuluja en tähän laskelmaan ota, rotisko kun pihalla joka tapauksessa on.

Meillä on mukana alakouluikäinen lapsi, joten ajokuntoakaan ei tarvitse epäillä. Perjantai-ilta rautatieasemalla ja lähijunassa ei näiden laskelmien jälkeen todellakaan houkuttele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti