maanantai 18. elokuuta 2014

Kodinkonekuume

Tämän syksyn oudoin vaiva on kodinkonekuume. Lähinnä himoitsen uusia keittiön pienlaitteita. Olen mielestäni keksinyt oikein hyviä perusteitakin uusille hankinnoille.
  • Mikroaaltouuni. Edellinen mikromme sanoi poks reilut kaksi vuotta sitten. Päätimme silloin, että emme osta uutta ennen kuin todella tarvitsemme sitä. Muutaman kerran olisin halunnut lämmittää lasten kaakaot tai kauratyynyn lämpöhauteeksi, mutta ilmankin on pärjätty. Tähän saakka. Kuten aikaisemmin kerroin, tästä syksystä ja talvesta on tulossa hektinen, ja yhteisten perheaterioiden sijaan saatamme joutua arkisin syömään päivällisen jokaisen omien aikataulujen mukaan. Tällaisina päivinä on kätevämpää ja energiataloudellisempaa lämmittää aikaisemmin valmistettua ruokaa annos kerrallaan kuin koko vuoallinen tai kattilallinen useampaan otteeseen.
  • Vedenkeitin. Olen jo pari vuotta etsinyt laiskasti uutta vedenkeitintä, jossa olisi lämpötilan säätö ja muoviton sisäosa. Kivasta ulkonäöstä ja kohtuullisesta hinnasta saa plussaa. Edellinen keittimemme on viitisen vuotta vanha, eikä sen kansi pysy enää kunnolla kiinni. Löysin kriteerit täyttävän keittimen, jossa on myös teenhaudutustoiminto, joten vedenkeittimen lisäksi voisin hankkiutua eroon erillisestä teenkeittimestäni.
  • Sähkövatkain. Meillä on käytössä vatkain, jonka äitini osti minulle ennen kuin edes olin tavannut nykyistä puolisoani, reilusti viime vuosituhannella siis. Parin kermadesin vatkaamiseen menee melkein yhtä kauan kuin käsipelillä, ja kolmen munan sokerikakkutaikina saa vatkaimen kuumenemaan kahvaa myöten. Hassua on, että äidilläni on samanmerkkinen, ahkerasti käytetty vatkain, jolla ei reilut 30 vuotta tunnu missään.
  • Sauvasekoitin. Saimme sauvasekoittimen häälahjaksi 13 vuotta sitten, ja sitä vaivaa vähän samat ongelmat kuin sähkövatkaintakin. Lisäksi sen varsi on kokonaan muovia, vain terät metallia, ja ainakin sosekeittojen ja muiden kuumien ruokien kanssa minua on alkanut arveluttaa sen käyttö. Olen miettinyt, että voisin ostaa sellaisen sauvasekoittimen, jossa tulee lisäosina silppuri ja vatkain. Vatkaimella selviäisin pienistä kermanvaahdotuksista ja sen sellaisista, isommat taikinat sekoitan joka tapauksessa yleiskoneella. Eli sijoittamalla vähän enemmän rahaa sauvasekoittimeen voisin jättää yhden laitteen ostamatta.
  • Monitoimikone. Minulla on Kenwood Chef -yleiskoneeseen runsaasti lisäosia: tehosekoitin, pari erilaista raastinta, tuplavatkaimet ja jäätelökone. Osan lisäosista ja yhden varakulhon olen saanut anopiltani, joka ei tällä hetkellä käytä 80-luvun Kenwoodiaan. On kuitenkin joitain asioita, joista näillä vehkeillä ei selviydy, vaan tarvitsisin monitoimikoneen esimerkiksi kalamureketaikinan tekoon. Meillä ei oikein olisi tilaa tälle, ja olenkin miettinyt, että voisinko korvata tämänkin tarpeen riittävän tehokkaan sauvasekottimen silppuriosalla.
  • Smoothie-blenderi. Minä, puolisoni ja toinen lapsistamme tykkäämme smoothieista aamupaloina. Lomalla teimmekin monena aamuna yhteisen kannullisen smoothieta yleiskoneen tehosekoittimella. Meillä on kuitenkin omat makumieltymyksemme, emmekä arkisin ole välttämättä yhtä aikaa aamupalalla. Puoliso ehdotti, että voisimme hankkia smoothie-blenderin, jolla jokainen voisi surauttaa aamuisin mieleisensä sekoituksen itselleen sopivalla hetkellä. Hyvä lisäominaisuus olisi se, että smoothie olisi valmiiksi mukaan otettavassa pullossa. Varsinkin minä harrastan lentäviä aamulähtöjä termosmukin, vesipullon ja eväsrasian kanssa. Kyllähän siinä yksi smoothiepullo menisi vielä sopivasti.
  • Rikkaimuri. Tällä saisi nopeasti ja helposti pikasiivottua kodin kriittiset pisteet -- keittiön, eteisen ja pupuhuoneen -- vaikka päivittäin. Jostain syystä ison imurin esiin ottaminen tuntuu kovin työläältä. Harja ja kihveli voisi toimia myös ja olisi ainakin esteettisempi vaihtoehto. Miksi rikkaimureiden pitää näyttää avaruusromulta ja olla niin räikeän värisiä?
Yleiskonetta ja kahvinkeintintä ei tarvitse vaihtaa. Leivänpaahdin on yhtä vanha kuin vedenkeitin ja silloinkin nopeasti hankittu enemmän hinnan kuin ominaisuuksien ja ulkonkönsä perusteella, mutta sitä käytämme sen verran harvoin, että perusteellinen puhdistus saa tähän hätään riittää.

Isommat kodinkoneet, imuri, pesutorni, tiskikone, hella ja kylmälaitteet, ovat vielä toimivia. Tai no, pesukoneen puoliso joutui kesällä korjaamaan, mutta nyt sen pitäisi taas toimia kuin uuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti