lauantai 30. elokuuta 2014

Yhteisomistus vähentää varastoitavaa tavaraa

Ihan kaikkia tavaroita ei tarvitse omistaa itse, jos voi sopia lainauskäytännöistä ystävien tai naapureiden kanssa. Vielä viime kesänä naapurimme lainasivat ruohonleikkuriamme, mutta tänä kesänä he olivat ostaneet oman.

Itse lainaan paljon asioita äidiltäni, joka on ehtinyt vuosien varrella tehdä paljon hankintoja, joille hänellä ei välttämättä enää ole niin paljon käyttöä. Me vastavuoroisesti tarjoamme hänelle säännöllisen epäsäännöllisesti autokyytiä hankalien yhteyksien päähän tai esimerkiksi painavien ostosten kotiinkuljetukseen.

Äidilläni on esimerkiksi tikkaat, joita tarvitsen pari kertaa vuodessa köynnösruusun kiinnittämisessä. Lainaan häneltä myös ruohosaksia kukkapenkkien reunojen siistimiseen muutaman kerran kesässä. Äidin mehumaija on jo muuttanut kokonaan meille, vaikka itsekin käytän sitä vain pari kertaa vuodessa. Samoin äidin (ihanan retrokuvioinen) pumpputermos asuu meillä, kun sille on käyttöä pari kertaa vuodessa lasten syntymäpäiväkutsuilla. Viemme sen aina mennessämme siskoni juhliin ja tuomme taas meille säilytykseen.

Samalla tavoin olemme lainailleet kakku- ja piirakkavuokia, tarjottimia ja muffinssitelineitä juhlien alla. Viime jouluna äitini ja siskoni perheineen vietti aaton meillä. Meillä ei ollut tarpeeksi lautasia, laseja ja aterimia koko porukalle. Onneksi sekä minä että äiti olemme päätyneet tylsääkin tylsempiin Teema-lautasiin ja Aalto-laseihin, joten saimme kasattua niistä yhdessä toimivan kokonaisuuden. Perustylsiä Savonia-veitsiä ostin entisten lisäksi paketillisen, mutta niille on käyttöä jatkossakin.

Myös kirjat soveltuvat hyvin yhteiskäyttöön. Pokkarit ja aikakauslehdet kiertävät lähipiirissäni useamman lukijan käsissä ennen kuin ne "unohdetaan" jonnekin sopivaan julkiseen tilaan seuraavan napattavaksi. Varsinaiseen bookcrossingiin en ole vielä innostunut, mutta tällaista pienimuotoista kierrätystä kuitenkin.

Neulova ystäväni muuttaa syksyn aikana kävelymatkan päähän. Hänellä on pari sellaista neulekirjaa, jotka ovat olleet omalla toivekirjalistallani. Nyt kirjat tulevat "ulottuvilleni", joten en välttämättä tarvitse niitä omaan hyllyyni. Uskoisin, että vastavuoroisesti ystäväni löytää lainattavaa minun neulekirjoistani.

Kirjojen yhteiskäyttöä parhaimmillaan on tietysti kirjasto. Tällä hetkellä minulla on lainassa parikymmentä kirjaa ja varauksessa puoli tusinaa. Muilla perheenjäsenillä on toki omat lainansa. Saan kirjastosta niin työhön kuin harrastuksiin liittyviä tietokirjoja sekä kiinnostavimmat kaunokirjallisuuden uutuudet. En välttämättä ihan heti, mutta yleensä kohtuullisella odotuksella. Toki aina on joku sellainenkin kirja, jonka olen varannut pari kuukautta sitten, ja yhä olen jonossa sijalla kaksisataajotain... Mutta onhan tuota muutakin luettavaa ennen kuin saan kyseisen kirjan käsiini.

Olisi hienoa keksiä lisää tällaisia satunnaisemmassa käytössä olevia tavaroita, joita voisi pitää yhteisomistuksessa tai lainailla ystävien ja naapureiden kesken ja vähentää sitä kautta kaikkien varastoissa käyttöönpääsyä odottavaa tavaramäärää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti