tiistai 2. syyskuuta 2014

Melkein muoviton syyskuu

Facebookissa huomasin, että nyt pitäisi viettää muovitonta syyskuuta. Ajatus on periaatteesssa hieno ja houkutteleva, mutta käytönnössä huomasin, että en tulisi kuitenkaan onnistumaan. Muovia on kaikkialla! Ajattelin kuitenkin osallistua hang-aroundina ja tarkastella kuukauden ajan omia muovinkäyttötottumuksiani.

Olen jo parin vuoden ajan pyrkinyt vähentämään muovia elämässäni. On kuitenkin käyttötarkoituksia, joissa kevyt, kestävä, vedenpitävä ja tarvittaessa joustavakin materiaali on paikallaan. Esimerkiksi näin syksyllä sadetakki, kumisaappaat ja sateenvarjo ovat lyömättömiä -- en ainakaan minä jaksaisi käsitellä varusteitani vedenpitäviksi mehiläisvahalla tai lampaanrasvalla.

Syksyisiin puuhiin kuuluu myös sadonkorjuu, ja kun pääasiallinen säiköntätapani on pakastaminen, en selviytyisi siitäkään ilman muovirasioita ja muovipusseja. Rasiat sentään voi pestä ja käyttää uudestaan, osa rasioistani on jo toistakymmentä vuotta vanhoja. Muovipussit säästävät pakastimessa tilaa, mutta ainakaan vielä en ole niin valveutunut, että pesisin ja kuivattaisin niitä uusiokäyttöön.

Muovin särkymättömyys ja vedenpitävyys on paikallaan myös kylpy- ja kodinhoitohuoneissa. Pesu- ja siivousaineet säilyvät turvallisimmin muovisissa purkeissa ja pulloissa. Jo pienestä eteerisen öljyn lasipullosta tulee laattalattialle pudotessaan hurja määrä sirpaleita, joten tällaisessa tohelotaloudessa en isompia lasiastioita halua märkätiloissa käyttää. Näistäkin tuotteista syntyvää muovijätettä voisi vähentää käyttämällä uudelleen täytettäviä pulloja, nyt kun Tukeskin ymmärsi sen sallia.

Konkreettisia pieniä tekoja muovin vähentämiseksi teen jokaisella kauppareissullani. Minulla on mukanani ostoskori ja kylmäkassi sekä pari pientä harsokankaista hedelmäpussia. Esimerkiksi banaaneja tai yksittäiskappaleina ostettavia vihanneksia, kuten kukka- ja parsakaalia en yleensä pakkaa pieneen pussiin, koska eivät ne kotimatkalla ehdi merkittävästi enempää nuhjaantua kuin lojuttuaan ilman käärettä koko siihen astisen taipaleensa. Ja se pakasteet pieneen pussiin -juttuhan nyt on joka tapauksessa ihan älytön!

Leikkeleet ja lihatuotteet pyrin ostamaan tiskiltä irtomyynnistä, jossa ne kääräistään paperiin. Taloudellisista ja arjenhallinnallisista syistä ostan kuitenkin myös jonkin verran valmiiksi pakattua lihaa, etenkin jos siinä on punainen alehintalappu tai luomuleima, parhaassa tapauksessa molemmat. Yllättävän monia tuotteita ostan kuitenkin muovipakkauksessa: luomujugurttia litran ämpärissä, voileipämargariinia, juustoja, ketsuppia, lapsille välipala/evästuotteita...

Jos kahdella tuotteella ei ole muuta minulle merkityksellistä eroa, ostan mieluummin pahviin kuin muoviin pakatun. Esimerkiksi myslimerkki on valikoitunut tällä perusteella. Joidenkin tuotteiden kohdalla valinta on vaikeampaa: ostaako luomua reilun kaupan riisiä muovipussissa vai "tavallista" pahvilaatikossa? Yksi ratkaisu voisi olla hakea irtomyyntikaupasta luomuriisiä paperipussiin, mutta taas tullaan siihen, että arjenhallinnan kannalta arvostan sitä, että saan tehtyä kaikki tarpeelliset ostokset yhdestä kaupasta.

Mielenkiintoista on nähdä, muuttuvatko kulutustottumukseni tämän kuukauden aikana, kun mietin entistä tarkemmin, missä, milloin ja ennenkaikkea millaista muovia ostan, käytän ja heitän pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti