lauantai 20. syyskuuta 2014

Matkakirjasto tiivistyy

Nykyiseen työhöni kuuluu päivän tai parin reissuja muutaman kerran kuukaudessa. Matkoille tarvitsen mukaan niin työhön liittyviä papereita kuin viihdettäkin. Aloin tuskastua mukana kannettavan paperitavaran määrään: työhön liittyvä kirja, nippu tulostettuja papereita, muistikirja, ajanvietekirja, neulekirja, mahdollisesti vielä sanoma- tai aikakauslehti sekä matkan varrelta mukaan tarttuneita esitteitä ja muita papereita.

Lopulta hoksasin, että voin karsia kirjapinon rutkasti pienemmäksi pienen teknisen apuvälineen avulla. Perheen it-kannassa tapahtuneiden muutosten jälkeen omin tablettitietokoneen, täppärin, kokonaan omaan käyttööni. Täppärini on 7-tuumainen, eli suunnilleen pokkarin kokoinen, mutta ohuempi.

Useimmat työpaperit talletan luettavaksi täppärille, vain harvoja tarvitsen lopultakaan paperiversioina. Ajanvietekirjan voin ladata e-kirjastosta. Valikoima ei ole suuren suuri, mutta koska olen lukemisen suhteen melko kaikkiruokainen, löydän yleensä aina jotain kiinnostavaa. Joskus suosituimpia kirjoja saa nopeammin luettavakseen sähköisenä kuin perinteisessä muodossa. Joitain aikakauslehtiäkin voin ladata kirjaston palvelun kautta. Sanomalehdistä riittää yleensä tien päällä verkkoversiot. Reissuneuleen tärkein valintaperuste on se, että ohje löytyy digitaalisessa muodossa – tarvittaessa skannaan ohjeen kirjasta ja talletan sen täppärille.

Lisäksi täppärillä pääsen surffaamaan netissä. Täppärissä ei ole omaa nettiliittymää, vaan surffailua varten tarvitsen siihen wi-fi-yhteyden. Niitä on onneksi nykyään laajasti käytettävissä, ja tarvittaessa käytän puhelimen verkkoyhteyttä – liittymässäni on pakettihintainen netti.

Opettelen hyödyntämään täppärin toimisto-ohjelmia, ainakin kalenterin ja muistiinpanojen osalta. Kalenteri synkkautuu puhelimen ja tietokoneen kalentereiden kanssa, ja näen siitä yhdellä vilkaisulla niin työmenot, henkilökohtaiset menot kuin muun perheenkin ohjelman. Muistiinpanosovellusta hyödynnän lähinnä tehtävälistojen ja mielenkiintoisten linkkien tallentamiseen, vaikka mahdollisuuksia olisi vaikka mihin.

Varsinaiseen kirjoitustyöhön 7-tuumainen täppäri on mielestäni liian pieni, mutta yleensä voin siirtää kirjoitustehtävät siihen, kunnes palaan reissuiltani. Lukemiseen sen sijaan tuo koko on sopiva, onhan se sama kuin tyypillinen kirjan sivu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti