keskiviikko 6. elokuuta 2014

Varmuuden vuoksi -tuotteet pääsivät käyttöön

Kesäkuun lopussa kävin läpi lääkekaapin sisältöä ja totesin useammasta tuotteesta, että niitä on varmuuden vuoksi, vaikka käyttöä ei ole ollut ikinä (punkkipihdit) tai pitkiin aikoihin (kyypakkaus). No, taisin jinxata tämän kesän.

Ensin palstalta hyppäsi puolison karvakinttujen kyytiin punkki, joka kiinnitti itsensä yhdeksi yöksi nivusseutuun. Koska emme olleet koskaan aikaisemmin joutuneet punkkipihtejä käyttämään, emme saaneet örkkiä irti ihan kokonaan. Ihoalueen karvaisuus toi omat haasteensa. Puoliso desinfioi aluetta useampaan otteeseen ja parin päivän kuluttua saikin nypättyä punkinjämät irti. Taisimme selvitä säikähdyksellä, ainakaan mitään borrelioosiin tai TBE:hen viittaavia oireita ei tullut. Mutta kyllähän se vähän säikäytti, perheemme ensimmäinen punkkikokemus.

No, eipä aikaakaan, kun iski seuraava onnettomuus. Palstamme reunamilla törröttää parista kohta raudoitusverkon palasia, ilmeisesti aiempien viljelijöiden aitoina tai kasvitukina ollutta, mutta nyt jo pahasti ruosteista. Ovat sen verran syvällä savimaassa, ettemme ole saaneet niitä kaivetuksi kokonaan ylös, ja koko kesän olemmekin aikoneet katkaista ne mahdollisimman syvältä järeillä pihdeillä ja peitellä huolellisesti. Ennen tämän aikomuksen realisoitumista minä ehdin kuitenkin tölväistä kinttuni rautaverkkoon niin, että sääreen tuli liki parikymmensenttinen naarmu. Onneksi jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Haava umeputui itsekseen seuraavaan päivään mennessä, putsailin sitä useampaan kertaan sen vielä vuotaessa. Mätäkuusta huolimatta haava parani hyvin ja olen melkein onnistunut olemaan rapsuttelematta rupeakin.

Ei kahta kolmatta: kun säärihaavani alkoi olla kunnossa, hyökkäsi palstalla kimppuuni ampiainen. Se oli pujahtanut hameenhelmani alle ja jäi jumiin kankaan ja reiden väliin. Onneksi mukana oli kylmäkalle pitämässä eväitä viileänä, se toimi ensiapuna siihen saakka kuin kotoa hälytetty lapsi toi kyypakkauksen. Kotiin päästyäni nappasin vielä särkylääkkeitä ja allergialääkettä sekä laitoin pistokohtaan kortisonivoidetta. Jatkoin kylmäkäsittelyä koko illan, koska kipu oli kovaa. Ilmeisesti hoitokonstit olivat kuitenkin tehokkaita, koska aamulla pistoskohta ei ollut juurikaan turvoksissa ja kipu on ajoittaista viiltelyä. Edellisellä ampparihyökkäyskerralla toistakymmentä vuotta sitten pistoskohta (polvitaive) turposi niin, että en pystynyt lähes viikkoon kävelemään kunnolla.

Olemme jo varautuneet siihen, että joku meistä pistää suuhunsa jotain epäsopivaa ja joudumme käyttämään myös lääkehiiltä vielä ennen kesän vaihtumista syksyksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti