keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Ekommat menkat

Aikoinaan käytin lapsillani kestovaippoja, ja sitä kautta tutustuin tarkemmin myös kuukautissuojien kestäviin ja pestäviin vaihtoehtoihin. Muutamia merkkejä läpi kokeiltuani olen saanut nyt kootuksi itselleni toimivan setin.

Ykkösvahtoehtoni on kuukuppi. Omani on suomalainen Lunette. Parin harjoittelukerran jälkeen kupittelu alkoi sujua kuin itsestään, eikä ole mielestäni sen sotkuisempaa kuin tamponienkaan käyttö. Päinvastoin, vessassa ei tarvitse erillistä roskista, kun roskia ei yksinkertaisesti synny. Kädethän pitää joka tapauksessa pestä aina vessassa asioinnin jälkeen.

Niagarapäivien ja etenkin -öiden varalta minulla on myös kestositeitä. Näistä olen hyviksi havainnut muutaman hutiostoksen jälkeen Kestovaippakaupan omat siteet kuivaliinapinnalla. Ostin pari vuotta sitten säästösetin, jossa on kolme S-kokoista, 3 M-kokoista ja kaksi L-kokoista sidettä. Tämä määrä riittää minulle kuukupin kanssa yksiin kuukautisiin, ja siteet ovat tosiaan kestäneet pari vuotta aivan uudenveroisina pesusta toiseen, vaikka joku on joskus saattanut eksyä kuivausrumpuunkin.

Kieltämättä tuntuu paljolta laittaa kertainvestointina reilu 80 euroa kuukautistarvikkeisiin. Toisaalta yli kahteen vuoteen en ole joutunut ostamaan lisää kuukautissuojia, ja uskoisin nykyisten palvelevan vielä toiset pari vuotta ilman ongelmia.

Bonuksena minulta loppuivat kestosuojiin siirryttyäni täysin hiivatulehdukset, jonka sain aikaisemmin lähes kerran kuussa. Jo tämä yksinään riittäisi minulle syyksi käyttää kestosuojia.

Lähivuosina tulee ajankohtaiseksi opastaa myös lapseni kuukautissuojien pariin. Aion kertoa hänelle niin näistä itselleni parhaista kestovaihtoehdoista kuin myös kertakäyttöisistä tuotteista. Ymmärrän hyvin, että murrosiän myllerryksissä kuukautissuojien pesu ja huoltaminen voi tuntua liian haasteelliselta, eikä ekoilu saa mielestäni olla tärkeämpi arvo kuin lapsen itsemääräämisoikeus näinkin henkilökohtaisessa asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti