maanantai 21. heinäkuuta 2014

Maku ratkaisee

Ruoka-asioissa en koe olevani minimalisti, vaikka tietyllä tapaa yksinkertaisuutta tavoittelenkin. Minulle tärkeintä ruuassa on makunautinto, toisena tulee ravitsemus- ja terveellisyysnäkököhdat. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä terveellisin ja parhaan makuinen valmistetaan mahdollisimman vähän prosessoiduista ja käsitellyistä aineksista.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että syömme lähinnä kotiruokaa. Emme osta marinoituja lihatuotteita tai valmisruokia. Jonkin verran käytän arkea helpottamassa puolivalmisteita, kuten pakastevihanneksia tai lisäaineettomia ateriakastikkeita.

Suosimme luomua ja lähiruokaa. Välillä taloutemme tulot ovat olleet pienet, ja silloin tämä painotus tuntui joskus haasteelta. Teimme päätöksen, että jokaisella kauppareissulla ostamme vähintään yhden tuotteen luomuna, muissa sai ratkaista hinta. Pikkuhiljaa kaappeihin alkoi tällä metodilla kertyä luomutuotteita: puurohiutaleita, jauhoja, perunajauhoa, sokeria, teetä, kaakaojauhetta, mausteita... Joskus luomuvaihtoehto oli nopeammin kulutettavaa: vihanneksia, hedelmiä tai maitotuotteita. Kuukausibudjetissa tällainen luomun suosiminen ei tuntunut rasitteelta. Tulojen noustua luomutuotteiden määrä ostoksissamme on lisääntynyt.

Luomu ei kuitenkaan ole aina meidän valintamme. Esimerkiksi espanjalainen luomuporkkana jää kyllä kauppaan, kun vierellä on kotimaista ”tavallista” porkkanaa. Joskus myös luomutuotteen hinta on hilattu liian korkeaksi. Esimerkiksi maitoa lapset juovat ruokajuomana niin paljon, että viikkotasolla hintaero olisi jo merkittävä. Lisäksi nirsompi lapsi väittää, että luomumaito maistuu ”liian erilaiselle”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti