keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Mansikka-aika

Viikko sitten puoliso haki läheiseltä marjatilalta kolme viiden kilon laatikkoa mansikkaa. Tilalla olisi itsepoimintaakin, mutta tässä kohtaa säästän selkääni ja tuen paikallisten nuorten kesätyöllistäjää. Yksi laatikollinen katosi parempiin suihin heti hakupäivänä. Aamupalaksi tein smoothiet, lounaan halloum-salaatin kruunasivat balsamico-marinoidut mansikat, jälkiruuaksi jätskiä ja mansikoita. Illalliselle tein vielä feta-mansikkasalaatin ja jälkiruuaksi jätskiä ja mansikoita.

Loput säilöin talven varalle. Isoimpia marjoja viipaloin kokeeksi hyötykasvikuivuriin ja mietin, että ehkä sellainen kananmunaleikkurin näköinen mansikanviipaloija voisikin olla kätevä, vaikka aiemmin olen sitä turhakkeena naureskellutkin. Suurimman osan pakastin puolikkaiksi halkaistuna. Syömme talvisin paljon marjakiisseliä ja -rahkaa sekä smoothieita, joten mansikkaa kyllä kuluu. Vaikka mansikat olivatkin samana aamuna poimittuja ja kuljetusmatkaa oli pari kilometriä, löytyi laatikoiden pohjalta yhteensä reilu litra pehmenneitä marjoja. Ne hurautin sauvasekoittimella soseeksi, jonka pakasti annosrasioissa. Tämä sose käy esimerkiksi jäätelön tekoon tai kakkujen täytteeksi - täytekakku ei muuta kostutusta kaipaa, jos laittaa sosetta ja pakastemarjoja.

Olemme ostaneet useamman kerran pienempiä eriä mansikoita syömämarjoiksi ja todenneet taas sen, että vaikka nuo lähitilan marjat ovat valmiiksi poimittuina kilohinnaltaan huimasti kalliimpia kuin marketin laatikot, niin kyllä laadussakin on eroa. Pakastettavien marjojen tulee mielestäni olla hyvälaatuisia, koska eivät ne sulatettuna ainakaan alkuperäistä parempia ole.

Oman pihan kuukausimansikat eivät meillä selviydy edes sisälle asti, saati sitten pakkaseen. No, syömämarjoiksi ne on ostettukin. Ensi keväänä taidan laittaa muutaman taimen myös kirsikkapuun alle, koska menekkiä mansikoilla tuntuu olevan vaikka kuinka paljon.

Ja ne tyhjät mansikkalaatikotkin saimme hyödynnettyä: ne toimivat erinomaisesti kanin aktivoinnissa. Laatikoista on pinottu erilaisia esteitä ja piilopaikkoja pupun tutkittavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti