tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kodin tekstiilejä

Vaatekaappien jälkeen onkin hyvä tarkastella liinavaatekaappien sisältöä. Joulu-, pääsiäis-, kesä- ja talviverhojen vaihtelu ei ole koskaan kuulunut tyyliini, joten isoja karsintoja ei tällä osastolla tarvitse tehdä. Kodin tekstiilejä kertyy kuitenkin kaappeihin helposti enemmän kuin niitä todellisuudessa kuluu.

Olen todennut hyväksi lakanoiden määräksi kahdet per perheenjäsen: yhdet käytössä, yhdet vuoroaan odottamassa kaapissa. Usein petaan suoraan pesusta samat lakanat takaisin sänkyihin. Kun vaihteluvaraa ei ole paljon, meillä nukutaan ajoittain lakanat ihan kirjaimellisesti puhki. Reikien ilmaantuessa tiedän, että on aika ostaa uudet.

Meillä käy yövieraita varsin harvoin, joten tarvetta erillisille vieraslakanoille en näe, omat lakanamme käyvät tarvittaessa yökyläilijöillekin. Lasten lakanat ovat heidän vaatekaapeissaan, parivuoteen lakanat lipaston laatikossa. Yksien vaihtolakanasettien säilytys ei vaadi paljon tilaa.
Lapset nukkuvat parvisängyissä, eli tarvetta päiväpeitoille ei ole. Parivuoteen päiväpeittona palvelee intianpuuvillainen peite – silloin, kun sen joku muistaa, ehtii ja jaksaa levittää. Yleensä se on myttynä jalkopäässä.

Kylpy- ja käsipyyhkeitä en muista ostaneeni itse juuri koskaan. Niitä on saatu lahjoina milloin mistäkin. Lipaston pyyhelaatikko on täynnä. Käytännössä kuitenkin samat pyyhkeet pyörivät käytössä jatkuvasti: usein pyyhe napataan uuteen käyttöön suoraan narulta tai kuivausrummusta.

Muutama käsipyyhe on pinottuna niin pikkuvessan kuin kylppärinkin hyllyille, jotta ne on helppo vaihtaa vaikka lennosta. Samoin kylpyhuoneessa on pinossa pari kylpypyyhettä nopeita vaihtoja varten. Urheilevilla perheenjäsenillä on usein käytössä pari kylpypyyhettä kerrallaan, toinen treenikassissa tai kuivumassa, toinen kylppärin naulakossa. Itselleni riittää yksi pyyhe aktiivikäytössä ja toinen varalla.

Voisin siis vähentää meiltä lähes laatikollisen pyyhkeitä ilman ongelmia. En kuitenkaan ole karsinut pyyhkeitä, vaan olen ajatellut, että aika hoitaa homman. Olemme saaneet lahjoiksi kiusallisen laadukkaita pyyhkeitä, ja luonnollinen poistuma on kovin hidasta. En kuitenkaan pidä ajatuksesta, että luopuisin käyttökelpoisesta tavarasta siksi, että sille ei juuri nyt ole käyttöä, kun tiedän tarpeen kuitenkin tulevan lähitulevaisuudessa. "Voithan sitten ostaa uuden" ei tunnun ekologiselta kannalta kestävältä ajatusmallilta. Yksi lipaston laatikko ei meidän säilytysongelmiamme ratkaise suuntaan tai toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti